DAVE ALVIN & JIMMIE DALE GILMORE – TEXICALI

Artiest info
DAVE ALVIN - bandcamp
JIMMIE DALE GILMORE

Als twee ‘living legends’ uit de muziekindustrie elkaar opzoeken om samen een plaat te maken, dan zijn wij er graag als de kippen bij om u daarover alles in detail te vertellen. Dat de 68-jarige Dave Alvin en de 79-jarige Jimmie Dale Gilmore levende legendes zijn zal wel door niemand ontkend kunnen worden. Bluesrocker Dave Alvin uit Los Angeles, Californië heeft twee albums uitgebracht met zijn broer Phil en met hun groep ‘The Blasters’ en countryartiest Jimmie Dale Gilmore uit Austin, Texas heeft naast een indrukwekkende solocarrière in 1972-1973 en ook van 1998 tot op heden deel uitgemaakt van de Amerikaanse country-supergroep ‘The Flatlanders’, samen met Joe Ely en Butch Hancock.

Dave Alvin en Jimmie Dale Gilmore werkten in 2018 voor het eerst aan een gezamenlijk abum dat toen uitkwam onder de titel “Downey To Lubbock” en waarvoor nu een opvolger werd opgenomen die “TexiCali” als titel kreeg, een woordspeling op hun afkomst uit Texas en Californië. Beide muzikanten zingen afwisselend de lead vocals en ze spelen op allerlei gitaren, terwijl de overige instrumentatie werd ingespeeld door bassist Brad Fordham, gitarist Chris Miller en drumster Lisa Pankratz. Er waren ook twee gastmuzikanten aanwezig bij de opname met pianist en Hammondorgelspeler Bukka Allen en Skip Edwards die op Hammond B2-orgel speelt bij het als single uitgebrachte nummer “We’re Still Here” waarmee dit album afsluit en dat u op de eerste video kunt zien en beluisteren.

Geopend wordt er op dit elf tracks tellende album met de song “Borderland” (zie 2e audiovideo) die gezongen wordt door Jimmie Dale Gilmore waarna Dave Alvin de lead vocals voor zijn rekening neemt in de deels gezongen en deels ‘spoken word’-track “Southwest Chief”. Dan switched het duo naar een door Gilmore gezongen coverversie van de bluesklassieker “Broke Down Engine” van Blind Willie McTell uit 1931. Daarna zingt Jimmie Dale Gilmore ook nog het door hemzelf gecomponeerde “Trying To Be Free” waarna Dave Alvin zijn aan Alan ‘The Blind Owl’ Wilson opgedragen song “Blind Owl” op een stompende ‘swamp blues’-melodie brengt.

Eén van de topsongs op “TexiCali” is de in duetvorm gezongen ballad “Death Of The Last Stripper”, een prachtige song die Dave Alvin samen schreef met Terry Allen, de vader van de op dit album meespelende toetsenist Bukka Allen die een fijne dosis melancholie bijdraagt met zijn harmonium-spel. Daarna is het weer tijd geworden voor het brengen van een selectie coverversies met het Butch Hancock-nummer “Roll Around” uit 1994, de wondermooie bluestraditional “Betty And Dupree” van Brownie McGhee uit 1955 en de catchy rockende song “Why I’m Walking” van de Amerikaanse countryzanger Stonewall Jackson uit 1959.

“Down The 285” is daarna een nummer van de uit Austin, Texas afkomstige Josh White, een zanger-gitarist en mensenrechtenactivist die in 1969 op 55-jarige leeftijd stierf en hiermee op het album “TexiCali”een verdiend eerbetoon krijgt van Jimmie Dale Gilmore en Dave Alvin. De door beide muzikanten samen gecomponeerde albumafsluiter en bluesrocksong “We’re Still Here” mag als een ‘statement’ gezien worden van een 79-jarige topmuzikant en een 68-jarige die recent een moeilijke strijd tegen kanker wist te overwinnen. Mogen beiden nog lang samenwerken en ons in de toekomst nog meer van dit moois op plaat afleveren.

(valsam)